Concurrerende prijzen
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €250,-
Jouw lasklus begint bij AllesVoorLassen.nl!
Bekijk onze 65 reviews op
Logo van TrustPilot

De voordelen van cobot lassen:

Een unieke eigenschap van een cobot is de flexibiliteit en het relatieve gebruiksgemak in vergelijking met andere industriële robottoepassingen. Met de juiste softwareoplossingen, eindeffectoren en toepassingskits is een robot snel in te zetten voor een breed scala aan lastaken. Eenmaal operationeel levert een cobot onderstaande voordelen op.
Tekorten aan arbeidskrachten oplossen

Het vinden van gekwalificeerd personeel is een van de grootste uitdagingen waarmee lasbedrijven te maken hebben. Daarbij is er niet het vooruitzicht dat dit binnen korte tijd opgelost zal zijn. Bedrijven die ervoor kiezen om het lasproces te automatiseren, kunnen niet alleen hun productiviteit op peil houden, maar ook de productiviteit vergroten, zonder dat daar extra personeel voor aangenomen hoeft te worden.

Minder verspilling

Hoewel ervaren lassers verassend nauwkeurig kunnen werken, maken ze af en toe nog steeds fouten. Dat betekent dat er af en toe producten of onderdelen weggegooid moeten worden en dat kost nu eenmaal geld. Bij een geautomatiseerd proces worden fouten tot een minimum beperkt en dat betekent dat er minder weggegooid hoeft te worden.

Consistente nauwkeurigheid

Cobots kunnen tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig werken. Bij een repetitieve taak als lassen betekent dit dat de robot de taak altijd op identieke wijze uitvoert, hoe vaak en hoe lang ook. Hoe ervaren en kundig een werknemer ook is, zo nauwkeurig als een robot zal die nooit kunnen werken.

Productiever

Een collaboratieve robot heeft geen pauzes nodig en kan in principe 24 uur per dag doorwerken. Dit maakt het de perfecte tool om productieprocessen op te schalen en nieuwe klanten aan te nemen of te kunnen voldoen aan (seizoensgebonden) pieken in de vraag naar productie.

Kostenvermindering

Als de productiecapaciteit toeneemt, zonder dat de personeelskosten stijgen wordt het mogelijk om goedkoper te produceren. De ROI van een collaboratieve robot is doorgaans minder dan een jaar, gezien de lage aanschafkosten. Na een jaar levert de cobot dus geld op en kunnen de kosten per product omlaag. Een fantastische manier om een sterke positie te behouden in een concurrerende markt.

Verhoogde veiligheid

Cobot-toepassingen kunnen bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Niet alleen hoeven werknemers geen saaie, vuile en potentieel gevaarlijke taken meer uit te voeren, maar de cobot zelf beschikt ook over een reeks ingebouwde veiligheidsfuncties.

De nadelen van Cobot lassen:

Cobot lassen verwijst naar het gebruik van collaboratieve robots (of cobots) voor laswerkzaamheden. Hoewel het integreren van cobots in lasprocessen aanzienlijke voordelen kan hebben, zoals het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de consistentie, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Hier zijn enkele van die nadelen:
Beperkte capaciteit

Cobots zijn vaak ontworpen om met mensen samen te werken, wat betekent dat ze doorgaans lichter en minder krachtig zijn dan industriële robots. Dit kan hun vermogen beperken om zwaar of dik materiaal te lassen.

Training en programmering

Hoewel cobots vaak worden gepromoot als gebruiksvriendelijk, vereist het effectief integreren ervan in een productielijn nog steeds gespecialiseerde training en programmering.

Onderhoud

Net als alle apparatuur hebben cobots onderhoud nodig. Dit kan downtime met zich meebrengen en kan ook specifieke kennis vereisen om de cobot goed te onderhouden.

Technologische beperkingen

Cobots zijn weliswaar geavanceerd, maar ze kunnen nog steeds beperkt zijn in hun sensoren, zichtvermogen en reactievermogen in vergelijking met een menselijke lasser.

Wat kost een Cobot?

De kosten van een cobot (collaboratieve robot) kunnen variëren op basis van specificaties, merk, grootte, draagvermogen, en extra functies of accessoires. Ook de software en het programmeerplatform kunnen van invloed zijn op de prijs. Hier zijn enkele algemene prijsrichtlijnen: 
 • Instapmodel: De eenvoudigste cobots kunnen beginnen bij prijzen van rond de $15.000 tot $25.000. Dit zijn meestal modellen met een lager draagvermogen en minder geavanceerde functies.
 • Gemiddeld bereik: De meeste industriële cobots die in productie-omgevingen worden gebruikt, vallen in de prijsklasse van $25.000 tot $45.000. Dit zijn apparaten met gemiddelde specificaties, geschikt voor een breed scala aan taken.
 • High-end cobots: Voor de meest geavanceerde modellen, met een hoog draagvermogen, geavanceerde sensoren, en uitgebreide programmeermogelijkheden, kunnen de prijzen oplopen tot $60.000 of zelfs meer. 

Bovenop de basisprijs van de cobot zelf, zijn er mogelijk bijkomende kosten, zoals:
 • Softwarelicenties: Sommige fabrikanten rekenen extra voor geavanceerde softwarefuncties. 
 • Training: De kosten voor het opleiden van personeel om met de cobot te werken en deze te programmeren. 
 • Onderhoud en servicecontracten: Regelmatige onderhoudsbeurten kunnen nodig zijn om de levensduur en prestaties van de cobot te optimaliseren. 
 • Accessoires en grijpers: Speciale grijpers of andere end-of-arm tools (EOAT) die specifiek zijn voor bepaalde taken kunnen extra kosten met zich meebrengen.
banner AVL

Veelvoorkomende vragen over Cobot lassen:

 • Wat is het verschil tussen een cobot en een traditionele lasrobot?
  Terwijl traditionele industriële robots vaak zijn ontworpen om autonoom te werken in afgescheiden gebieden, zijn cobots specifiek ontworpen om veilig naast mensen te werken zonder dat er beschermende barrières nodig zijn.

 • Hoe veilig is cobotlassen voor werknemers?
  Cobots zijn ontworpen met veiligheid als een primaire functie, maar bij lassen zijn er altijd zorgen zoals vonken, straling en hitte. Het is essentieel om veiligheidsbeoordelingen uit te voeren en passende beschermingsmaatregelen te nemen.

 • Wat is het draagvermogen en bereik van de cobot?
  Dit hangt af van het specifieke model, maar cobots zijn vaak ontworpen voor lichtere taken. Het is belangrijk om een cobot te kiezen die past bij de specifieke lasbehoefte.

 • Hoe flexibel is een cobot in het veranderen van lasopdrachten?
  Cobots zijn vaak zeer flexibel en kunnen eenvoudig worden geherprogrammeerd voor verschillende taken, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere series of aangepaste producties.

 • Hoe lang duurt het om een cobot te programmeren voor een nieuwe taak?
  Dit kan variëren, maar veel cobots zijn ontworpen voor eenvoudige "teach and repeat" -programmering, waardoor de insteltijd kan worden verminderd.

 • Wat zijn de operationele kosten van cobotlassen vergeleken met handmatig lassen of traditionele lasrobots?
  De kosten kunnen variëren op basis van specifieke toepassingen, maar het gebruik van cobots kan leiden tot besparingen op arbeid, verhoogde consistentie en productiviteit, en verminderde fouten.

 • Kunnen cobots worden gebruikt met bestaande lasapparatuur?
  In veel gevallen ja, maar dit hangt af van de compatibiliteit van de cobot en de lasapparatuur. Integratie kan soms aanpassingen of extra apparatuur vereisen.

 • Wat is de levensduur en het onderhoud van een cobot?
  De levensduur en onderhoudsvereisten kunnen variëren op basis van het specifieke model en gebruiksomstandigheden. Regelmatige inspecties en onderhoud zijn essentieel.

 • Zijn er specifieke industriestandaarden of certificeringen die betrekking hebben op cobotlassen?
  Ja, er zijn normen en richtlijnen voor zowel cobots als lassen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van relevante normen in de specifieke regio of industrie.
banner AVL
Informatie cobot aanvragen
Voor je aanvraag hebben we de volgende informatie nodig
Bedrijfsgegevens
Welke lasprocessen worden er momenteel gebruikt?
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *