Concurrerende prijzen!
Voor 20.00 uur besteld, morgen in huis!
Gratis verzending vanaf €250,-
Zakelijk op rekening bestellen!
Bekijk onze 74 reviews op
Logo van TrustPilot

Gietijzer en gietstaal laselektroden

Wat is het verschil tussen gietijzer en gietstaal?

Gietijzer:

Gekarakteriseerd door een hoog koolstofgehalte (meestal tussen 2% en 4%) en de aanwezigheid van silicium voor verbeterde gietbaarheid. Het is broos en hard, gevoelig voor breuk onder spanning of impact, maar heeft goede slijtvastheid. Gietijzer heeft een lagere smelttemperatuur dan gietstaal, waardoor het gemakkelijker te gieten is. Wordt vaak gebruikt voor toepassingen waar gietbaarheid, trillingsdemping en slijtvastheid belangrijk zijn.

Gietstaal:

Heeft een lager koolstofgehalte (meestal minder dan 2%) en kan andere legeringselementen bevatten. Het is taai en heeft een goede treksterkte, waardoor het beter bestand is tegen impact en spanning dan gietijzer. Gietstaal vereist hogere giettemperaturen en geavanceerdere giettechnieken. Wordt gebruikt voor onderdelen die hoge sterkte, taaiheid of weerstand tegen schokken vereisen.

Hoe zie je het verschil tussen gietijzer en gietstaal?

Het onderscheid tussen gietijzer en gietstaal op zicht is niet altijd eenvoudig, vooral niet voor een ongetraind oog, omdat beide materialen vergelijkbare uiterlijke kenmerken kunnen hebben. Er zijn echter enkele kenmerken en methoden die kunnen helpen bij het identificeren:
 1. Kleur: Gietijzer heeft vaak een donkerder, meer grafietachtig oppervlak dan gietstaal. Gietstaal kan een lichtere, meer zilverachtige grijstint hebben, hoewel dit kan variëren en niet altijd een betrouwbare indicator is.
 2. Oppervlaktetextuur: Gietijzer kan een ruwere, meer korrelige textuur hebben vanwege de hogere koolstofinhoud en het gietproces. Gietstaal heeft daarentegen vaak een gladdere afwerking.
 3. Gewicht en dichtheid: Gietijzer is doorgaans zwaarder en dichter dan gietstaal bij gelijke volumes, vanwege de hogere koolstofinhoud. Dit kan soms worden opgemerkt bij het hanteren van de materialen, hoewel dit niet altijd praktisch is.
 4. Breuktest: Hoewel dit destructief is en niet aanbevolen als het item in kwestie van waarde is, kan gietijzer bij breuk een korrelige, donkergrijze breuk vertonen door het hoge grafietgehalte. Gietstaal daarentegen zal een fijnere, meer metaalachtige en soms lichtere breuk vertonen.
 5. Bijteltest: Een handige methode om snel onderscheid te maken tussen gietijzer en gietstaal is door een kleine bijtel te gebruiken om een stukje van het materiaal af te "hakken". Als het materiaal opkrult, is het hoogstwaarschijnlijk gietstaal. Als het afbrokkelt, is het waarschijnlijk gietijzer. Deze methode kan snel en effectief zijn voor een snelle identificatie, vooral in situaties waar andere kenmerken minder duidelijk zijn.
 6. Schuurtest: Het verschil tussen gietijzer en gietstaal kan ook worden waargenomen door te schuren op het materiaal. Gietijzer produceert doorgaans donkerrode vonken, terwijl gietstaal meer lichtrode tot oranje vonken afgeeft. Deze kleurverschillen in de vonken kunnen een aanwijzing zijn voor het onderscheid tussen de twee materialen.
 7. Magnetisme: Beide materialen zijn magnetisch, maar dit kan variëren in sterkte afhankelijk van de exacte samenstelling en behandeling van het materiaal. Dit is daarom geen betrouwbare methode om onderscheid te maken.
 8. Geluidstest: Als je met een hard voorwerp op gietijzer tikt, produceert het een doffer geluid in vergelijking met gietstaal, dat een helderder, meer klinkend geluid zal geven. Dit vereist enige ervaring om te onderscheiden.
 9. Gebruik en toepassing: Soms kan de context of het bekende gebruik van het item een hint geven. Bijvoorbeeld, items die onder hoge druk of impact moeten presteren, zijn waarschijnlijker van gietstaal, terwijl decoratieve of minder belaste componenten mogelijk van gietijzer zijn.
 10. Chemische of spectrometrische analyse: Voor een nauwkeurige identificatie kunnen gespecialiseerde instrumenten worden gebruikt om de exacte samenstelling van het metaal te bepalen, maar dit is meestal niet praktisch buiten een professionele omgeving.

Gietijzer laselektroden

✔ Uitstekende hechting ✔ Thermische stabiliteit ✔ Minder gevoelig voor porositeit


Laselektroden Elgaloy Cast NiFe Hpack
Check icoonLas met grijs gietijzer, smeedbaar gietijzer en nodulair gietijzer
Check icoonBewerk het lasmetaal gemakkelijk
Check icoonVerlas met lage amperes

Maandag verzonden

78,50 per stuk
Laselektroden Reptec Cast 1
Check icoonGeeft een zacht goed bewerkbaar lasmetaal
Check icoonVoor het reparatielassen van grijs gietijzer
Check icoonJouw lasklus begint bij AllesVoorLassen.nl.

Levertijd 1-2 weken

220,00 per stuk
Laselektroden Reptec Cast 31
Check icoonHet nikkel-ijzer lasmetaal is gemakkelijk bewerkbaar
Check icoonHardheid lasmetaal
Check icoonVoor het lassen van nodulair gietijzer en (reparatie-) lassen van grijs gietijzer

Levertijd 1-2 weken

264,00 per stuk
Laselektroden Reptec cast 3
Check icoonVoor het koudlassen van gietijzer, temper gietijzer en gietijzer aan staal
Check icoonLas op DC positief
Check icoonJouw lasklus begint bij AllesVoorLassen.nl.

Maandag verzonden

253,00 per stuk

Waar moet ik rekening mee houden als ik gietijzer ga lassen?

Het lassen van gietijzer kan uitdagend zijn door de hoge koolstofinhoud, wat de lasbaarheid beïnvloedt en scheurvorming veroorzaakt. Voorverwarmen tot 260°C - 315°C is cruciaal om thermische schokken te verminderen. Bij het kiezen van het lasproces en materiaal is het gebruik van nikkel-gebaseerde elektroden essentieel ter voorkoming van scheurvorming. Het toepassen van een lage lassnelheid, of verkanten, gecombineerd met langzame afkoeling, draagt bij aan succesvolle resultaten.

Hoe ga ik te werk als ik gietijzer wil lassen?

We leggen je graag uit welk proces je doorloopt als je gietijzer wilt gaan lassen.
 1. Materiaalinspectie en reiniging: Onderzoek het gietijzer op defecten en reinig het oppervlak grondig van roest, verf en vuil. 
 2. Voorverwarmen: Verwarm het gietijzer voor om spanningen te verminderen. De specifieke temperatuur hangt af van het type gietijzer. Gietijzer is ook te lassen als men niet kan of wil voorverwarmen, het werkstuk mag niet warmer worden dan handlouw, en na elke las de spanning uit de las bikken met een bikhamer.
 3. Lasvoorbereiding: Bereid een geschikte lasnaad voor, zoals een V-groef, op basis van de dikte van het materiaal.
 4. Kies de juiste elektrode: Selecteer een geschikte laselektrode voor gietijzer, bijvoorbeeld een nikkel-gebaseerde elektrode.
 5. Pas lasmachine aan: Stel de lasmachine in volgens de aanbevelingen van de elektrodefabrikant, inclusief stroomsterkte, spanning en snelheid.
 6. Lassen: Las vanuit het midden naar buiten met korte en gecontroleerde lassen. Gebruik een zigzagbeweging om spanning te verminderen.
 7. Post-weld warmte behandeling: Pas 'peening' toe direct na het lassen en laat het werkstuk langzaam afkoelen om spanningen te minimaliseren.

Gietstaal laselektroden

✔ Hoge lassterkte ✔ Uitstekende corrosiebestendigheid ✔ Geschikt voor geautomatiseerde lassen


Laselektroden Conarc 49 C
Check icoon100-120% rendement
Check icoonZeer geschikt voor pijplassen
Check icoonHoog basisch

Maandag verzonden

22,25 per stuk
Laselektroden Conarc 49 C SRP
Check icoonVacuümverpakt geleverd
Check icoonZeer geschikt voor pijplassen
Check icoonVrijwel röntgendicht

Maandag verzonden

14,50 per stuk

Waar moet ik rekening mee houden als ik gietstaal ga lassen?

Bij het lassen van gietstaal is zorgvuldige voorbereiding, inclusief reiniging van het oppervlak, van belang. Beheersing van de warmte-inbreng is cruciaal om ongewenste eigenschappen te voorkomen, terwijl de juiste lasmethode en controle van legeringselementen essentieel zijn. Voor bepaalde legeringen kan een gloeibehandeling overwogen worden om spanningen te minimaliseren. Raadpleging van een deskundige en strikte naleving van procedures zijn aanbevolen voor succesvolle resultaten.

Hoe ga ik te werk als ik gietstaal wil lassen?

We leggen je graag uit welk proces je doorloopt als je gietstaal wilt gaan lassen.
 1. Materiaalinspectie en reiniging: Onderzoek het gietstaal op defecten en reinig het oppervlak grondig van roest, verf en vuil. 
 2. Preheating (voorverwarming): Verwarm het gietstaal voor om spanningen te verminderen. De specifieke temperatuur hangt af van het type gietstaal.
 3. Lasvoorbereiding: Bereid een geschikte lasnaad voor, zoals een V-groef, op basis van de dikte van het materiaal. 
 4. Kies de juiste elektrode: Selecteer een geschikte laselektrode voor gietstaal, zoals een elektrode met de juiste samenstelling en eigenschappen.
 5. Pas lasmachine aan: Stel de lasmachine in volgens de aanbevelingen van de elektrodefabrikant, inclusief stroomsterkte, spanning en snelheid.
 6. Lassen met gecontroleerde beweging: Las vanuit het midden naar buiten met korte en gecontroleerde lassen. Gebruik een zigzagbeweging om spanning te verminderen.
 7. Post-weld warmte behandeling: Pas 'peening' toe direct na het lassen en laat het werkstuk langzaam afkoelen om spanningen te minimaliseren.