Concurrerende prijzen
Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €250,-
Jouw lasklus begint bij AllesVoorLassen!
Bekijk onze 65 reviews op
Logo van TrustPilot

Het Beste Lasapparaat Kopen?

banner AVL
AllesVoorLassen.nl is dé specialist op het gebied van lasapparaten. 
Wil je een lasapparaat of lasmachine kopen? Bij AllesVoorLassen.nl bieden we een ruim assortiment lasapparaten aan!
MIG/MAG lassen Elektrode lassen TIG lassen
Universeel toepasbaar Simpel beginnen Hoge nauwkeurigheid
Goedkope lasmethode Goedkope lasmethode Schoon lasproces
Hoge snelheid Ideaal voor buiten Hoge laskwaliteit
Prima kwaliteit Prima kwaliteit Allerlei posities mogelijk
Beschermd tegen oxidatie Flexibel en draagbaar Toepasbaar voor vele metaalsoorten
Allerlei lasposities mogelijk Kan bijna niet kapot Nauwelijks dampen

MIG/MAG Lasapparaat

banner AVL

Wat is MIG/MAG lassen?

De namen MIG en MAG zijn een afkorting en staan voor: Metal Inert Gas & Metal Active Gas. MIG/MAG lassen wordt in de laswereld vaak als eenzelfde lasmethode gezien, toch is er een verschil tussen het MIG-lassen en MAG-lassen. Het verschil is het gas wat er wordt gebruik met het lassen. MIG/MAG lassen wordt gerekend tot de categorie 'elektrisch booglassen'.

Hoe gaat het MIG/MAG lassen in zijn werking? 

Bij het MIG-MAG lasproces wordt tijdens het lassen continu mechanisch een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een plasmaboog gevormd. De draad dient enerzijds als elektrode en anderzijds smelt deze af en doet dienst als toevoegmateriaal. Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG lassen wordt inert gas gebruikt (bv. argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium). Bij MAG lassen wordt een actief gas gebruikt. (bv. Koolstofdioxide, CO2).


Wanneer kies je voor MIG/MAG Lassen? 

De reden om in de praktijk te kiezen voor het MIG/MAG lassen is in verreweg de meeste gevallen economisch van aard. Als je snelheid wilt halen en het visuele resultaat minder van belang is, kies je voor MIG / MAG lassen. Bij aluminium of rvs lassen dan kiezen we voor MIG, of een menggas van inerte en actieve gassen. Wil je staal lassen dan kun je prima kiezen voor MAG (CO2 lasapparaat). A-hoogtes tot ca. 4mm kunnen met één las worden gelegd. Grotere A-hoogtes worden met 2-laags of of 3-laags lassen pas gehaald.

De voordelen van MIG/MAG lassen:

Universeel toepasbaar

Breed inzetbaar bij verschillende materiaalsoorten en -diktes.

Goedkopere lasmethode

Voornamelijk wanneer het goedkopere CO2 als beschermgas wordt gebruikt (MAG), maar ook omdat het een snelle lasmethode is. Door de hogere neersmeltsnelheden en inschakelduur werkt het efficiënt en kostenbesparend.

Hoge lassnelheid

MIG / MAG lassen is heel geschikt om snel meters te maken. De draadspoel met toevoegmateriaal bevindt zich in het lasapparaat en de lasser bepaalt zelf de snelheid.

Prima laskwaliteit

Er is weinig kans op insluiting van verontreiniging, mits de lasparameters goed zijn afgesteld. Een goede boogspanning, warmtetoevoer, draadsnelheid en voortloopsnelheid zijn hierbij belangrijke factoren.

Goede bescherming tegen oxidatie

Door het afschermen van het smeltbad met een beschermgas, houd je de lasverbinding oxidevrij.

Allerlei lasposities mogelijk

Zolang het te lassen materiaal maar bereikbaar is met je toorts is het mogelijk om in alle posities te lassen. Extra voordeel hierbij is dat je geen extra hand gebruikt om lasdraad aan te voeren, zoals bijvoorbeeld bij TIG lassen het geval is.

Elektrode Lasapparaat

banner AVL

Wanneer kies je voor elektrodelassen?

  • Omstandigheden van het werkgebied: Elektrodelassen is ideaal voor buitenomstandigheden, met name waar beschermende gassen door wind verstoord kunnen worden. Het vereist geen externe gasbron.
  • Apparatuurbeschikbaarheid en kosten: Lasmachines voor elektrodes zijn over het algemeen goedkoper en draagbaarder dan veel andere lasapparatuur. 
  • Toepassing: Deze techniek is praktisch voor onderhoudswerk en reparaties vanwege de flexibiliteit in elektrodekeuze en de snelle opstelling. 
Het kiezen van elektrodelassen hangt dus vaak af van de werkplek, kosten en de specifieke toepassing van het laswerk.

Hoe werkt het?

Elektrode lassen wordt ook wel MMA lassen (Manual Metal Arc) en booglassen met beklede elektroden (BMBE) genoemd. Typerend voor deze lastechniek is het werken met een afsmeltende elektrode. Je trekt een elektrische boog tussen het werkstuk en de elektrode door deze tegen het materiaal aan te ‘strijken’, ongeveer zoals je een lucifer zou aansteken. Vervolgens smelt de elektrode, die bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding (mantel). De kerndraad is je lastoevoegmateriaal en de gassen die in de bekleding zitten en vrijkomen door de hitte, zorgen ervoor dat je de boog in stand houdt. Hierdoor heb je dus geen apart beschermgas nodig. Het toevoegmateriaal smelt op het werkstuk en om het gestolde lasmateriaal te beschermen, ontstaat er een ‘slak’. Deze verwijder je met een bikhamer als het is afgekoeld.

Wanneer gebruik je het? 

Elektrode lassen doe je onder andere als je korte lasverbindingen maakt. Je elektrode smelt immers af, dus als er flinke stukken gelast moeten worden, vertraagt het vervangen van je elektroden het lasproces aanzienlijk. Daarnaast kost het wegbikken van de slak extra tijd en wordt deze manier van lassen minder gebruikt voor industriële doeleinden. Maar deze las techniek is in alle posities uit te voeren, zodat je bijvoorbeeld ook een pijpleiding boven je last of bij moeilijk bereikbare plekken in een lasconstructie komt om reparaties uit te voeren. Daarnaast is dit type lasapparaat bij uitstek geschikt voor mobiel gebruik, zowel binnen als buiten.

Wat heb je nodig? 

Elektrode lassen doe je met een lasapparaat dat constante stroom levert. Naast een geschikt lasapparaat heb je beklede elektroden nodig om te verlassen, die te krijgen zijn in verschillende diameters. Elk lasapparaat is geschikt voor elektroden tot een bepaalde maat, bijvoorbeeld van 2 tot 4 millimeter. Daarnaast is de bekleding van elektroden onder te verdelen in drie hoofdgroepen: rutiel, basisch en cellulose. In een notendop.

Wat zijn de voordelen?

Zoals gezegd is elektrode lassen een lastechniek die zowel geliefd is bij de zzp’er als bij de doe-het-zelver. Het is geen toeval dat elektroden ook in kleine verpakkingen te koop zijn, ideaal voor de af-en-toe lassers. Voor een professioneel lasser is elektrode lassen ideaal om kleine reparatie- en constructieklussen mee uit te voeren. Door de afwezigheid van beschermgas is het prima in de buitenlucht te gebruiken. Het benodigde lasapparaat is compact en licht, zodat de zzp’er het gemakkelijk kwijt kan in zijn bus en de doe-het-zelver in de schuur. Bijkomend voordeel zijn de relatief lage kosten van de apparatuur en het feit dat er weinig kapot kan aan dit type las machine, zodat het zeker voor de beginnend lasser een aantrekkelijke lastechniek is om mee te starten.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons via Whatsapp of mail naar Info@AllesVoorLassen.nl
Op voorraad? Vandaag besteld voor 17:00, morgen in huis

TIG Lasapparaat

banner AVL

Wat is TIG lassen?

TIG lassen is een elektrische booglasmethode die gebruikt wordt voor het verbinden van metalen. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse benaming voor wolfraam. Inert gas (edelgas) is het type gas dat gebruikt wordt voor deze lasmethode. TIG lassen werkt met een niet-afsmeltende elektrode, gemaakt van wolfraam. Met behulp van een TIG lasapparaat creëer je een vlamboog door met één hand de elektrode over het metaal te bewegen. In het smeltbad dat ontstaat breng je met de andere hand het lastoevoegmateriaal aan. 
Wanneer kies je voor TIG lassen?
Wanneer je een lasverbinding wilt maken tussen twee plaatdelen die niet alleen kwalitatief hoogwaardig is, maar ook mooi oogt, is TIG lassen een geschikte verbindingstechniek. Vooral bij dunne plaat (≤ 3 mm dikte ) is het de beste keuze. Materialen als staal, edelstaal, koper, titanium lenen zich uitstekend voor TIG-lassen. Deze worden met gelijkstroom (DC) gelast. De elektrode is op de min-pool aangesloten en tot een punt geslepen. Ook aluminium en magnesium zijn goed lasbaar op basis van TIG. Deze legeringen worden met wisselstroom (AC) gelast om de oxidehuid te doorbreken. In de voedingsmiddelenindustrie wordt voor TIG lassen gekozen omdat de las glad en schoon is, waardoor vuil zich niet kan ophopen.

TIG lassen levert kwaliteit

Vanwege het beschermingsgas en het handmatig aanbrengen van lastoevoegmateriaal kan een hoge laskwaliteit tot stand worden gebracht. De kwaliteit van TIG lassen zit voornamelijk in de lasser zelf. Een vaardige lasser kan met het TIG lasproces kwaliteit leveren. Hij moet daarvoor het las apparaat goed instellen en de snelheid van het lassen en het aanbrengen van lastoevoegmateriaal goed op elkaar afstemmen. Daarnaast heeft de TIG lasser voortdurend twee handen nodig tijdens het lassen. Met één hand houdt hij de toorts vast en met de andere hand brengt hij het lastoevoegmateriaal aan. Hierdoor kan hij niet twee handen gebruiken om de lastoorts extra te ondersteunen. TIG lassers bedenken in de praktijk vaak verschillende trucjes om hun handen steun te geven tijdens het lassen. De lastoorts moet namelijk op een bepaalde afstand van het werkstuk blijven. Wanneer er verschillen ontstaan in de afstand tot het werkstuk heeft dat invloed op het lasproces en de kwaliteit van de las.

De voordelen van TIG lassen:

Hoge nauwkeurigheid

Door middel van TIG lassen is het mogelijk om heel secuur een las aan te brengen. De lasser heeft goed zicht op het smeltbad en kan zelf het tempo bepalen voor het toevoegen van materiaal.

Allerlei lasposities mogelijk

Boven je hoofd lassen, of in een moeilijke hoek, bij TIG lassen maakt dit niet uit, zolang de las met je lastoorts en het toevoegmateriaal goed bereikbaar is.

Hoge laskwaliteit

De lasser kiest zelf de snelheid waarmee het materiaal toegevoegd wordt. Er is weinig kans op insluitingen van verontreiniging, door een goede bescherming tijdens het lasproces. Hierdoor kost het chemisch of mechanisch reinigen van een las minder tijd en inspanning achteraf, minder dan bijv. bij een elektrode of MIG/MAG-las. Optisch ontstaat een mooiere lasverbinding.

Schoon lasproces

TIG lassen is een schoon lasproces waarbij geen lasspetters ontstaan die het zicht op de het lasproces belemmeren. Het feit dat er geen lasspetters ontstaan zorgt er daarnaast voor dat het werkstuk niet wordt aangetast en wordt bevuild met lasspetters die moeten worden verwijdert. Nabewerking bij het TIG-lasproces is eigenlijk niet nodig.

Toepasbaar voor vele metaalsoorten en diktes

TIG-lassen in geschikt voor heel dun plaatwerk, doordat je hele kleine lasjes kunt leggen. Ook dik materiaal is lasbaar. Door gebruik van hoogwaardige TIG lasapparatuur met AC/DC regeling en functionaliteiten voor hot start, upslope, gepulseerd lasssen en downslope kan de lasser het apparaat afstemmen op het te lassen materiaal.

Nauwelijks dampen

Bij TIG lassen ontstaan nauwelijks lasdampen. Dit is gunstig voor de gezondheid van de lasser. Toch zal ook bij het TIG-lasproces voldoende apparatuur aanwezig moeten zijn om de schadelijke dampen af te zuigen. Ook een klein beetje lasdamp brengt schade toe aan de gezondheid van de lasser. Het feit dat er weinig lasdamp aanwezig is bij TIG lassen moet er niet toe leiden dat men afzuiging achterwege laat.

Autogeen lassen

banner AVL

Wat is autogeen lassen?

Autogeen lassen is een lasproces waarbij gelast wordt met een zeer hete vlam. Voor het creëren van deze hete vlam wordt meestal gebruik gemaakt van acetyleen in combinatie met zuivere zuurstof. Door deze combinatie wordt autogeen lassen ook wel zuurstof-acetyleenlassen of gassmeltlassen genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale brander. De brander wordt bij het autogeen lassen met één hand vast gehouden. Met de andere hand wordt vulmiddel aangebracht. 

Het is erg belangrijk dat de lasvlam goed wordt afgeregeld. Wanneer er teveel zuurstof wordt toegevoegd kan het werkstuk worden beschadigd. Daarnaast kan een overschot aan acetyleen niet tijdig worden verband en geeft daardoor nauwelijks hitte. De vlam kan tijdens autogeen lassen op drie verschillende manieren worden geregeld. Dit heeft te maken met de toevoeging van acetyleen en zuurstof.

Waar wordt autogeen lassen toegepast?

Autogeen lassen wordt tegenwoordig voornamelijk toegepast bij dikwandig installatiewerk. Hierbij wordt autogeen lassen gebruikt voor het aan elkaar lassen van onderdelen van dikwandige installaties ten behoeve van centrale verwarming. Deze dikwandige installaties worden vaak aangelegd in grote utiliteit en industriële gebouwen. De leidingen die daar aan elkaar gelast worden zijn dikwandig. Dit houdt in dat wanddikte van leidingen dikker is dan 3 millimeter. Het autogeen lasproces wordt gebruikt voor het aan elkaar lassen van deze leidingen. Tegenwoordig wordt autogeen lassen ook wel vervangen door TIG lassen. Autogeen kan ook worden gebruikt om leidingen en buizen te snijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een oxiderende lasvlam. Dit wordt ook wel snijbranden genoemd.

Neutrale lasvlam

Er kan gelast worden met een neutrale lasvlam. In deze vlam wordt alle toegevoegde zuurstof gebonden aan acetyleen. Hierdoor blijft er in de lasvlam geen zuurstof over zodat het werkstuk niet kan worden verbrand. Een neutrale lasvlam heeft geen pluim maar een zo groot mogelijke kegel. Aan het uiteinde van de kegel zit een afgeronde punt. 

Carburerende lasvlam

Een andere soort lasvlam is de carburerende lasvlam. Deze vlam bevat teveel acetyleen ten opzichte van de toegevoegde zuurtstof. De lasvlam heeft hierdoor een lange gele pluim in plaats van een scherpe kegel. 

Oxiderende lasvlam

Naast de hiervoor genoemde lasvlammen kan ook een oxiderende lasvlam ontstaan bij autogeen lassen. Deze lasvlam ontstaat wanneer er weinig acetyleen is toegevoegd. Dit zorgt voor een vlam in de vorm van een kleine kegel. De kegel bevat een scherpe punt. Er is in de vlam teveel zuurstof aanwezig ten opzichte van acetyleen. Door het overschot aan zuurstof wordt het smeltbad gedurende het lasproces beschadigd. Gedeeltes van het smeltbad worden door de lasvlam verbrand.

Stekende en slepende lasmethode

Bij autogeen lassen kan gebruik worden gemaakt van twee verschillende lastechnieken. De eerste techniek is de stekende lasmethode. Deze methode wordt gebruikt bij wanddiktes tot maximaal 4 millimeter. Stekend lassen wordt ook wel duwend lassen genoemd. Hierbij wordt de lasbrander naar voren gebracht terwijl het lastoevoegmateriaal door de lasvlam heen in het smeltbad wordt aangebracht.
De andere lasmethode die bij autogeen lassen wordt toegepast is de slepende lasmethode. Deze methode wordt ook wel trekkend lassen genoemd en wordt toegepast bij materialen met een wanddikte van 6 millimeter of meer. Hierbij wordt de lasvlam tegen het smeltbad in gehouden. De lasvlam brand hierbij tegen het smeltbad aan en de toorts wordt steeds verder naar achteren getrokken. Het lastoevoegmateriaal wordt met draaiende bewegingen in het smeltbad aangebracht. Door het wegtrekken van de lastoorts stolt het smeltbad en ontstaat de lasverbinding.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons via Whatsapp of mail naar Info@AllesVoorLassen.nl
Op voorraad? Vandaag besteld voor 17:00, morgen in huis

Puntlassen & stiftlassen

banner AVL

Wat is puntlassen?

Puntlassen gebeurt met een puntlasapparaat. Bij het puntlassen worden er 2 producten op elkaar geplaatst en wordt er een klein oppervlakte van het materiaal gesmolten door gebruik te maken van een grote stroomsterkte. Hierdoor smelt het materiaal samen en ontstaat er een puntvormige las, een zogenaamde puntlas. Puntlassen kan gebruikt worden bij staal, roestvaststaal (RVS), aluminium en gegalvaniseerd staal.

Wat is stiftlassen?

Stiftlassen of boutlassen is een lasprocedé waarbij een kopdeuvel, lasdraadeind, binnendraadbus e.d., vanuit een pistool, op een stalen plaat wordt bevestigd. Dit is sneller en minder duur dan de meer conventionele bevestigingsmethodes. Doordat de werkzaamheden door 1 persoon gedaan kunnen worden, is de besparing op arbeidskosten aanzienlijk. Bovendien kan stiftlassen op plaatsen worden ingezet waar andere bevestigingsmethodes onmogelijk zijn.

Principe van het stiftlassen met vlamboog of getrokken lichtboog. 

Wilt u grotere diameters lassen, dan biedt het vlamboog principe de uitkomst. Ook bij het vlamboog of getrokken lichtboog principe heeft u een perfecte las binnen maximaal twee seconden. De lasbouten of stiftdeuvels kunnen door materiaalimperfectie heen gelast worden, denk bijvoorbeeld aan lichte roest, vuiligheid en olie. Bij het stiftlassen met vlamboog ofwel boutlassen, wordt tijdens het lasproces een elektrische vlamboog getrokken door de lasbout van het product af te bewegen. De lasstroom is afkomstig van een transformatorgelijkrichter. Om de vlamboog te richten en de laskraag te vormen wordt een eenmalig te gebruiken keramische ring gebruikt. Een aluminium kogel of flux zorgt ervoor dat het lasproces makkelijk opstart, een stabiele vlamboog en heeft een reinigende werking van het smeltbad. Als de las is voltooid, kan de keramische ring gemakkelijk verwijderd worden.

Manipulatie apparatuur

banner AVL

Wat is een lasmanipulator?

Lasmanipulatoren zijn een goed hulpmiddel om de productiviteit van lassers te verhogen. Het goed positioneren van het laswerkstuk maakt het werk eenvoudiger en sneller. Foutpercentages worden lager door het comfortabel onder de hand lassen. In een situatie waarin het werkstuk alleen horizontaal gedraaid moet worden, biedt de verticale lasdraaitafel of lasmanipulator de oplossing. Deze verticale lasdraaitafel is leverbaar in diverse gewichtsklassen. Ook is er een kleine lasmanipulator (tafelmodel) beschikbaar die je gemakkelijk vast zet op bijvoorbeeld een lastafel. Indien nodig kan er gebruik worden gemaakt van ondersteuningsbokken om grote werkstukken te ondersteunen. Voor elke situatie is er een lasmanipulator te koop!

Verticale lasmanipulatoren

Dit type manipulator wordt ook wel 'Kopmanipulator' genoemd en wordt veel gebruikt bij het lassen van leidingwerk. Een voordeel van deze manipulator is dat de machine weinig ruimte inneemt en een grote capaciteit en/of koppel heeft. In ons assortiment hebben we een verticale manipulator met een capaciteit van 500 kg en 3000 kg. Wanneer het werkstuk wordt ondersteunt door bijvoorbeeld pijpbokken, dan is het niet altijd nodig dat de manipulator het gewicht van het werkstuk zelfstandig kan dragen. Het te leveren koppel is dan een belangrijker selectiecriterium. 

Kantelbare lasmanipulator

Een kantelbare manipulator kan het blad onder een hoek plaatsen, variërend tussen volledig verticaal of volledig horizontaal. Dit type manipulator wordt veelal ingezet bij complexere werkstukken. Een voordeel van een kantelbare manipulator is dat er bij een rond werkstuk 'in het gootje' gelast kan worden. De kantelbare manipulator vraagt vaak meer ruimte, maar heeft bied ook meer flexibiliteit. 

Verticale lasmanipulatoren - in hoogte verstelbaar

Verticale manipulatoren die in hoogte verstelbaar zijn, worden veelal toegepast bij asymmetrische werkstukken. Ook worden deze machines veel toegepast als set waarbij een grote mal of frame tussen de beide manipulatoren wordt opgespannen. De lasser gebruikt de set dan vaak om het onder de hand lassen te voorkomen en draait en werkstuk op hoogte waarna de andere zijde van het werkstuk gelast kan worden. 

Horizontale manipulatoren

Horizontale manipulatoren worden vaak toegepast bij grote en zware werkstukken. Bij de bouw van opslagtanks worden dit type manipulator toegepast om het werkstuk te roteren. Er wordt bij dit soort applicaties 'uit de zij' gelast. Hierbij valt te denken aan de bouw van opslagtanks.

Het Beste Lasapparaat Kopen?

banner AVL

AllesVoorLassen.nl is dé specialist op het gebied van lasapparaten.



Lasapparatuur is essentieel voor diverse industriële en handmatige werkzaamheden. Bij AllesVoorLassen.nl is de keuze ruimer dan de traditionele MIG/MAG, Elektrode en TIG machines die de meesten van ons kennen. Dit aanbod is ontwikkeld om te voldoen aan een breed scala van behoeften in de lastechniek. Wil je een lasapparaat of lasmachine kopen? Bij AllesVoorLassen.nl bieden we een ruim assortiment lasapparaten aan!

Wat is MIG/MAG lassen?

De namen MIG en MAG zijn een afkorting en staan voor: Metal Inert Gas & Metal Active Gas. MIG/MAG lassen wordt in de laswereld vaak als eenzelfde lasmethode gezien, toch is er een verschil tussen het MIG-lassen en MAG-lassen. Het verschil is het gas wat er wordt gebruik met het lassen. MIG/MAG lassen wordt gerekend tot de categorie 'elektrisch booglassen'.


Wanneer kies je voor MIG/MAG Lassen? 

De reden om in de praktijk te kiezen voor het MIG/MAG lassen is in verreweg de meeste gevallen economisch van aard. Als je snelheid wilt halen en het visuele resultaat minder van belang is, kies je voor MIG / MAG lassen. Bij aluminium of rvs lassen dan kiezen we voor MIG, of een menggas van inerte en actieve gassen. Wil je staal lassen dan kun je prima kiezen voor MAG (CO2 lasapparaat). A-hoogtes tot ca. 4mm kunnen met één las worden gelegd. Grotere A-hoogtes worden met 2-laags of of 3-laags lassen pas gehaald.

Hoe gaat het MIG/MAG lassen in zijn werking? 

Bij het MIG-MAG lasproces wordt tijdens het lassen continu mechanisch een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een plasmaboog gevormd. De draad dient enerzijds als elektrode en anderzijds smelt deze af en doet dienst als toevoegmateriaal. Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG lassen wordt inert gas gebruikt (bv. argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium). Bij MAG lassen wordt een actief gas gebruikt. (bv. Koolstofdioxide lasapparaat, CO2 lasapparaat).


Een goede MIG las leggen

Binnen het MIG/MAG lassen zijn verschillende processen mogelijk. Afhankelijk van het te lassen materiaal en de dikte, maak je een keuze voor het juiste lasproces. Dit vraagt om kennis van de verschillende de lasprocessen van lasser. Mogelijke MIG-MAG booglasprocessen zijn; sproeibooglassen (spray arc welding), kortsluitbooglassen (short arc welding) en pulsbooglassen (pulsed arc welding). Voor dunner plaatwerk kies je voor kortsluitbooglassen of pulslassen. Bij kortstluitbooglassen las je met met een lage voltage en lage lasstroom, waardoor een aantal keer per seconde ' kortsluiting' ontstaat. Er vormt zich zodoende maar een klein smeltbad. Dit is heel anders ten opzichte van sproeibooglassen, waarbij door de hoge voltage en stroom juist een groter smeltbad ontstaat. Een nieuwere en veelzijdige lasmethode is pulsbooglassen. Bij pulserend lassen heeft de stroombron twee verschillende niveaus van stroomsterkte. Er is een constante basisstroom die de boog in stand houdt, met daaroverheen een pulserende stroom die zorgt dat de elektrode druppelsgewijs smelt in het lasbad. Bij deze techniek komt er minder warmte vrij en er ontstaan minder lasspetters. Het kiezen van het juiste lasproces, het juiste beschermgas en de juiste lastoevoegmaterialen, wordt vaak als lastig ervaren. Toch is de juiste keuze van groot belang voor het resultaat van de las. Ook een goede voorbehandeling van het materiaal is van invloed op het eindresultaat. 

De voordelen van MIG/MAG lassen:

Universeel toepasbaar

Breed inzetbaar bij verschillende materiaalsoorten en -diktes.

Goedkopere lasmethode

Voornamelijk wanneer het goedkopere CO2 als beschermgas wordt gebruikt (MAG), maar ook omdat het een snelle lasmethode is. Door de hogere neersmeltsnelheden en inschakelduur werkt het efficiënt en kostenbesparend.

Hoge lassnelheid

MIG / MAG lassen is heel geschikt om snel meters te maken. De draadspoel met toevoegmateriaal bevindt zich in het lasapparaat en de lasser bepaalt zelf de snelheid.

Prima laskwaliteit

Er is weinig kans op insluiting van verontreiniging, mits de lasparameters goed zijn afgesteld. Een goede boogspanning, warmtetoevoer, draadsnelheid en voortloopsnelheid zijn hierbij belangrijke factoren.

Goede bescherming tegen oxidatie

Door het afschermen van het smeltbad met een beschermgas, houd je de lasverbinding oxidevrij.

Allerlei lasposities mogelijk

Zolang het te lassen materiaal maar bereikbaar is met je toorts is het mogelijk om in alle posities te lassen. Extra voordeel hierbij is dat je geen extra hand gebruikt om lasdraad aan te voeren, zoals bijvoorbeeld bij TIG lassen het geval is.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons via Whatsapp of mail naar Info@AllesVoorLassen.nl
Op voorraad? Vandaag besteld voor 17:00, morgen in huis

Hoe werkt het? 

Elektrode lassen wordt ook wel MMA lassen (Manual Metal Arc) en booglassen met beklede elektroden (BMBE) genoemd. Typerend voor deze lastechniek is het werken met een afsmeltende elektrode. Je trekt een elektrische boog tussen het werkstuk en de elektrode door deze tegen het materiaal aan te ‘strijken’, ongeveer zoals je een lucifer zou aansteken. Vervolgens smelt de elektrode, die bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding (mantel). De kerndraad is je lastoevoegmateriaal en de gassen die in de bekleding zitten en vrijkomen door de hitte, zorgen ervoor dat je de boog in stand houdt. Hierdoor heb je dus geen apart beschermgas nodig. Het toevoegmateriaal smelt op het werkstuk en om het gestolde lasmateriaal te beschermen, ontstaat er een ‘slak’. Deze verwijder je met een bikhamer als het is afgekoeld.


Wanneer kies je voor elektrodelassen?

  • Omstandigheden van het werkgebied: Elektrodelassen is ideaal voor buitenomstandigheden, met name waar beschermende gassen door wind verstoord kunnen worden. Het vereist geen externe gasbron.
  • Apparatuurbeschikbaarheid en kosten: Lasmachines voor elektrodes zijn over het algemeen goedkoper en draagbaarder dan veel andere lasapparatuur. 
  • Toepassing: Deze techniek is praktisch voor onderhoudswerk en reparaties vanwege de flexibiliteit in elektrodekeuze en de snelle opstelling. 
Het kiezen van elektrodelassen hangt dus vaak af van de werkplek, kosten en de specifieke toepassing van het laswerk.

Wanneer gebruik je het? 

Elektrode lassen doe je onder andere als je korte lasverbindingen maakt. Je elektrode smelt immers af, dus als er flinke stukken gelast moeten worden, vertraagt het vervangen van je elektroden het lasproces aanzienlijk. Daarnaast kost het wegbikken van de slak extra tijd en wordt deze manier van lassen minder gebruikt voor industriële doeleinden. Maar deze las techniek is in alle posities uit te voeren, zodat je bijvoorbeeld ook een pijpleiding boven je last of bij moeilijk bereikbare plekken in een lasconstructie komt om reparaties uit te voeren. Daarnaast is dit type lasapparaat bij uitstek geschikt voor mobiel gebruik, zowel binnen als buiten.

Wat heb je nodig? 

Elektrode lassen doe je met een lasapparaat dat constante stroom levert. Naast een geschikt lasapparaat heb je beklede elektroden nodig om te verlassen, die te krijgen zijn in verschillende diameters. Elk lasapparaat is geschikt voor elektroden tot een bepaalde maat, bijvoorbeeld van 2 tot 4 millimeter. Daarnaast is de bekleding van elektroden onder te verdelen in drie hoofdgroepen: rutiel, basisch en cellulose. In een notendop.

Wat zijn de voordelen?

Zoals gezegd is elektrode lassen een lastechniek die zowel geliefd is bij de zzp’er als bij de doe-het-zelver. Het is geen toeval dat elektroden ook in kleine verpakkingen te koop zijn, ideaal voor de af-en-toe lassers. Voor een professioneel lasser is elektrode lassen ideaal om kleine reparatie- en constructieklussen mee uit te voeren. Door de afwezigheid van beschermgas is het prima in de buitenlucht te gebruiken. Het benodigde lasapparaat is compact en licht, zodat de zzp’er het gemakkelijk kwijt kan in zijn bus en de doe-het-zelver in de schuur. Bijkomend voordeel zijn de relatief lage kosten van de apparatuur en het feit dat er weinig kapot kan aan dit type las machine, zodat het zeker voor de beginnend lasser een aantrekkelijke lastechniek is om mee te starten.

Wat is TIG lassen?

TIG lassen is een elektrische booglasmethode die gebruikt wordt voor het verbinden van metalen. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse benaming voor wolfraam. Inert gas (edelgas) is het type gas dat gebruikt wordt voor deze lasmethode. TIG lassen werkt met een niet-afsmeltende elektrode, gemaakt van wolfraam. Met behulp van een TIG lasapparaat creëer je een vlamboog door met één hand de elektrode over het metaal te bewegen. In het smeltbad dat ontstaat breng je met de andere hand het lastoevoegmateriaal aan. 


Wanneer kies je voor TIG lassen?

Wanneer je een lasverbinding wilt maken tussen twee plaatdelen die niet alleen kwalitatief hoogwaardig is, maar ook mooi oogt, is TIG lassen een geschikte verbindingstechniek. Vooral bij dunne plaat (≤ 3 mm dikte ) is het de beste keuze. Materialen als staal, edelstaal, koper, titanium lenen zich uitstekend voor TIG-lassen. Deze worden met gelijkstroom (DC) gelast. De elektrode is op de min-pool aangesloten en tot een punt geslepen. Ook aluminium en magnesium zijn goed lasbaar op basis van TIG. Deze legeringen worden met wisselstroom (AC) gelast om de oxidehuid te doorbreken. In de voedingsmiddelenindustrie wordt voor TIG lassen gekozen omdat de las glad en schoon is, waardoor vuil zich niet kan ophopen.

TIG lassen levert kwaliteit

Vanwege het beschermingsgas en het handmatig aanbrengen van lastoevoegmateriaal kan een hoge laskwaliteit tot stand worden gebracht. De kwaliteit van TIG lassen zit voornamelijk in de lasser zelf. Een vaardige lasser kan met het TIG lasproces kwaliteit leveren. Hij moet daarvoor het las apparaat goed instellen en de snelheid van het lassen en het aanbrengen van lastoevoegmateriaal goed op elkaar afstemmen. Daarnaast heeft de TIG lasser voortdurend twee handen nodig tijdens het lassen. Met één hand houdt hij de toorts vast en met de andere hand brengt hij het lastoevoegmateriaal aan. Hierdoor kan hij niet twee handen gebruiken om de lastoorts extra te ondersteunen. TIG lassers bedenken in de praktijk vaak verschillende trucjes om hun handen steun te geven tijdens het lassen. De lastoorts moet namelijk op een bepaalde afstand van het werkstuk blijven. Wanneer er verschillen ontstaan in de afstand tot het werkstuk heeft dat invloed op het lasproces en de kwaliteit van de las.

De voordelen van TIG lassen:

Hoge nauwkeurigheid

Door middel van TIG lassen is het mogelijk om heel secuur een las aan te brengen. De lasser heeft goed zicht op het smeltbad en kan zelf het tempo bepalen voor het toevoegen van materiaal.

Allerlei lasposities mogelijk

Boven je hoofd lassen, of in een moeilijke hoek, bij TIG lassen maakt dit niet uit, zolang de las met je lastoorts en het toevoegmateriaal goed bereikbaar is.

Hoge laskwaliteit

De lasser kiest zelf de snelheid waarmee het materiaal toegevoegd wordt. Er is weinig kans op insluitingen van verontreiniging, door een goede bescherming tijdens het lasproces. Hierdoor kost het chemisch of mechanisch reinigen van een las minder tijd en inspanning achteraf, minder dan bijv. bij een elektrode of MIG/MAG-las. Optisch ontstaat een mooiere lasverbinding.

Schoon lasproces

TIG lassen is een schoon lasproces waarbij geen lasspetters ontstaan die het zicht op de het lasproces belemmeren. Het feit dat er geen lasspetters ontstaan zorgt er daarnaast voor dat het werkstuk niet wordt aangetast en wordt bevuild met lasspetters die moeten worden verwijdert. Nabewerking bij het TIG-lasproces is eigenlijk niet nodig.

Toepasbaar voor vele metaalsoorten en diktes

TIG-lassen in geschikt voor heel dun plaatwerk, doordat je hele kleine lasjes kunt leggen. Ook dik materiaal is lasbaar. Door gebruik van hoogwaardige TIG lasapparatuur met AC/DC regeling en functionaliteiten voor hot start, upslope, gepulseerd lasssen en downslope kan de lasser het apparaat afstemmen op het te lassen materiaal.

Nauwelijks dampen

Bij TIG lassen ontstaan nauwelijks lasdampen. Dit is gunstig voor de gezondheid van de lasser. Toch zal ook bij het TIG-lasproces voldoende apparatuur aanwezig moeten zijn om de schadelijke dampen af te zuigen. Ook een klein beetje lasdamp brengt schade toe aan de gezondheid van de lasser. Het feit dat er weinig lasdamp aanwezig is bij TIG lassen moet er niet toe leiden dat men afzuiging achterwege laat.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons via Whatsapp of mail naar Info@AllesVoorLassen.nl
Op voorraad? Vandaag besteld voor 17:00, morgen in huis

Wat is autogeen lassen?

Autogeen lassen is een lasproces waarbij gelast wordt met een zeer hete vlam. Voor het creëren van deze hete vlam wordt meestal gebruik gemaakt van acetyleen in combinatie met zuivere zuurstof. Door deze combinatie wordt autogeen lassen ook wel zuurstof-acetyleenlassen of gassmeltlassen genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale brander. De brander wordt bij het autogeen lassen met één hand vast gehouden. Met de andere hand wordt vulmiddel aangebracht. 

Het is erg belangrijk dat de lasvlam goed wordt afgeregeld. Wanneer er teveel zuurstof wordt toegevoegd kan het werkstuk worden beschadigd. Daarnaast kan een overschot aan acetyleen niet tijdig worden verband en geeft daardoor nauwelijks hitte. De vlam kan tijdens autogeen lassen op drie verschillende manieren worden geregeld. Dit heeft te maken met de toevoeging van acetyleen en zuurstof.


Waar wordt autogeen lassen toegepast?

Autogeen lassen wordt tegenwoordig voornamelijk toegepast bij dikwandig installatiewerk. Hierbij wordt autogeen lassen gebruikt voor het aan elkaar lassen van onderdelen van dikwandige installaties ten behoeve van centrale verwarming. Deze dikwandige installaties worden vaak aangelegd in grote utiliteit en industriële gebouwen. De leidingen die daar aan elkaar gelast worden zijn dikwandig. Dit houdt in dat wanddikte van leidingen dikker is dan 3 millimeter. Het autogeen lasproces wordt gebruikt voor het aan elkaar lassen van deze leidingen. Tegenwoordig wordt autogeen lassen ook wel vervangen door TIG lassen. Autogeen kan ook worden gebruikt om leidingen en buizen te snijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een oxiderende lasvlam. Dit wordt ook wel snijbranden genoemd.

Neutrale lasvlam

Er kan gelast worden met een neutrale lasvlam. In deze vlam wordt alle toegevoegde zuurstof gebonden aan acetyleen. Hierdoor blijft er in de lasvlam geen zuurstof over zodat het werkstuk niet kan worden verbrand. Een neutrale lasvlam heeft geen pluim maar een zo groot mogelijke kegel. Aan het uiteinde van de kegel zit een afgeronde punt. 

Carburerende lasvlam

Een andere soort lasvlam is de carburerende lasvlam. Deze vlam bevat teveel acetyleen ten opzichte van de toegevoegde zuurtstof. De lasvlam heeft hierdoor een lange gele pluim in plaats van een scherpe kegel. 

Oxiderende lasvlam

Naast de hiervoor genoemde lasvlammen kan ook een oxiderende lasvlam ontstaan bij autogeen lassen. Deze lasvlam ontstaat wanneer er weinig acetyleen is toegevoegd. Dit zorgt voor een vlam in de vorm van een kleine kegel. De kegel bevat een scherpe punt. Er is in de vlam teveel zuurstof aanwezig ten opzichte van acetyleen. Door het overschot aan zuurstof wordt het smeltbad gedurende het lasproces beschadigd. Gedeeltes van het smeltbad worden door de lasvlam verbrand.

Stekende en slepende lasmethode

Bij autogeen lassen kan gebruik worden gemaakt van twee verschillende lastechnieken. De eerste techniek is de stekende lasmethode. Deze methode wordt gebruikt bij wanddiktes tot maximaal 4 millimeter. Stekend lassen wordt ook wel duwend lassen genoemd. Hierbij wordt de lasbrander naar voren gebracht terwijl het lastoevoegmateriaal door de lasvlam heen in het smeltbad wordt aangebracht.
De andere lasmethode die bij autogeen lassen wordt toegepast is de slepende lasmethode. Deze methode wordt ook wel trekkend lassen genoemd en wordt toegepast bij materialen met een wanddikte van 6 millimeter of meer. Hierbij wordt de lasvlam tegen het smeltbad in gehouden. De lasvlam brand hierbij tegen het smeltbad aan en de toorts wordt steeds verder naar achteren getrokken. Het lastoevoegmateriaal wordt met draaiende bewegingen in het smeltbad aangebracht. Door het wegtrekken van de lastoorts stolt het smeltbad en ontstaat de lasverbinding.

Wat is puntlassen?

Puntlassen gebeurt met een puntlasapparaat. Bij het puntlassen worden er 2 producten op elkaar geplaatst en wordt er een klein oppervlakte van het materiaal gesmolten door gebruik te maken van een grote stroomsterkte. Hierdoor smelt het materiaal samen en ontstaat er een puntvormige las, een zogenaamde puntlas. Puntlassen kan gebruikt worden bij staal, roestvaststaal (RVS), aluminium en gegalvaniseerd staal.


Wat is stiftlassen?

Stiftlassen of boutlassen is een lasprocedé waarbij een kopdeuvel, lasdraadeind, binnendraadbus e.d., vanuit een pistool, op een stalen plaat wordt bevestigd. Dit is sneller en minder duur dan de meer conventionele bevestigingsmethodes. Doordat de werkzaamheden door 1 persoon gedaan kunnen worden, is de besparing op arbeidskosten aanzienlijk. Bovendien kan stiftlassen op plaatsen worden ingezet waar andere bevestigingsmethodes onmogelijk zijn.

Principe van het stiftlassen met vlamboog of getrokken lichtboog. 

Wilt u grotere diameters lassen, dan biedt het vlamboog principe de uitkomst. Ook bij het vlamboog of getrokken lichtboog principe heeft u een perfecte las binnen maximaal twee seconden. De lasbouten of stiftdeuvels kunnen door materiaalimperfectie heen gelast worden, denk bijvoorbeeld aan lichte roest, vuiligheid en olie. Bij het stiftlassen met vlamboog ofwel boutlassen, wordt tijdens het lasproces een elektrische vlamboog getrokken door de lasbout van het product af te bewegen. De lasstroom is afkomstig van een transformatorgelijkrichter. Om de vlamboog te richten en de laskraag te vormen wordt een eenmalig te gebruiken keramische ring gebruikt. Een aluminium kogel of flux zorgt ervoor dat het lasproces makkelijk opstart, een stabiele vlamboog en heeft een reinigende werking van het smeltbad. Als de las is voltooid, kan de keramische ring gemakkelijk verwijderd worden.

Wat is een lasmanipulator?

Lasmanipulatoren zijn een goed hulpmiddel om de productiviteit van lassers te verhogen. Het goed positioneren van het laswerkstuk maakt het werk eenvoudiger en sneller. Foutpercentages worden lager door het comfortabel onder de hand lassen. In een situatie waarin het werkstuk alleen horizontaal gedraaid moet worden, biedt de verticale lasdraaitafel of lasmanipulator de oplossing. Deze verticale lasdraaitafel is leverbaar in diverse gewichtsklassen. Ook is er een kleine lasmanipulator (tafelmodel) beschikbaar die je gemakkelijk vast zet op bijvoorbeeld een lastafel. Indien nodig kan er gebruik worden gemaakt van ondersteuningsbokken om grote werkstukken te ondersteunen. Voor elke situatie is er een lasmanipulator te koop!

Verticale lasmanipulatoren

Dit type manipulator wordt ook wel 'Kopmanipulator' genoemd en wordt veel gebruikt bij het lassen van leidingwerk. Een voordeel van deze manipulator is dat de machine weinig ruimte inneemt en een grote capaciteit en/of koppel heeft. In ons assortiment hebben we een verticale manipulator met een capaciteit van 500 kg en 3000 kg. Wanneer het werkstuk wordt ondersteunt door bijvoorbeeld pijpbokken, dan is het niet altijd nodig dat de manipulator het gewicht van het werkstuk zelfstandig kan dragen. Het te leveren koppel is dan een belangrijker selectiecriterium. 

Kantelbare lasmanipulator

Een kantelbare manipulator kan het blad onder een hoek plaatsen, variërend tussen volledig verticaal of volledig horizontaal. Dit type manipulator wordt veelal ingezet bij complexere werkstukken. Een voordeel van een kantelbare manipulator is dat er bij een rond werkstuk 'in het gootje' gelast kan worden. De kantelbare manipulator vraagt vaak meer ruimte, maar heeft bied ook meer flexibiliteit. 

Verticale lasmanipulatoren - in hoogte verstelbaar

Verticale manipulatoren die in hoogte verstelbaar zijn, worden veelal toegepast bij asymmetrische werkstukken. Ook worden deze machines veel toegepast als set waarbij een grote mal of frame tussen de beide manipulatoren wordt opgespannen. De lasser gebruikt de set dan vaak om het onder de hand lassen te voorkomen en draait en werkstuk op hoogte waarna de andere zijde van het werkstuk gelast kan worden. 

Horizontale manipulatoren

Horizontale manipulatoren worden vaak toegepast bij grote en zware werkstukken. Bij de bouw van opslagtanks worden dit type manipulator toegepast om het werkstuk te roteren. Er wordt bij dit soort applicaties 'uit de zij' gelast. Hierbij valt te denken aan de bouw van opslagtanks.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons via Whatsapp of mail naar Info@AllesVoorLassen.nl
Op voorraad? Vandaag besteld voor 17:00, morgen in huis

Populaire artikelen

Onze keuze
CX-01 laskap met variabel filter
Check icoonMet slijpstand
Check icoon4 sensoren boogdetectie
Check icoonGroot kijkvenster

Vandaag verzonden

106,00 per stuk
Onze keuze
CX-01 laskap met verseluchtsysteem en riem
Check icoonTegen schadelijke deeltjes
Check icoonGeen batterij nodig
Check icoonVoorzien van slijpstand

Niet beschikbaar

Van 971,00
471,00 per stuk
Onze keuze
GYSMI 160P met accessoires Elektrode lasapparaat MMA
Check icoonHot start
Check icoonPraktisch en comfortabel
Check icoonPROTEC400-technologie

Vandaag verzonden

Van 275,90
243,00 per stuk
Onze keuze
Lashandschoen Tig wit- en groen zeer sterk Geitenleder met duimversteviging
Check icoonLange levensduur
Check icoonSterk en soepel
Check icoonDuimversteviging

Vandaag verzonden

7,90 per stuk
Onze keuze
Lashelm PTC True colour 4/5-13 met slijpstand, optische kwaliteit 1/1/1/1
Check icoon1/1/1/1
Check icoon4 sensoren
Check icoonKleurinstelling 5-13

Vandaag verzonden

Van 99,50
79,00 per stuk
Onze keuze
Lastafel 22mm Professional 750
Check icoonMet extreem hoge hardheid, is krasbestendig, slagvast en een lange levensduur
Check icoonGeschikt voor de 22mm-accessoires en toebehoren
Check icoonHogere nauwkeurigheid en minder fouten door rasterlijnen

Levertijd 1-2 weken

Van 5.430,00
4.620,00 per stuk
Onze keuze
Lastafel 28mm Professional 750 plasmagenitreerd
Check icoonExtreem hoge hardheid
Check icoonPlasmagenitreerd met 28mm boringen
Check icoonKrasbestendig en slagvast

Levertijd 1-2 weken

Van 2.315,00
1.970,00 per stuk
Onze keuze
Minarc 150 met kabels en draagriem Elektrode lasapparaat MMA
Check icoonSlagvaste behuizing
Check icoonEenvoudig in te stellen
Check icoonUitzonderlijke lasprestaties

Vandaag verzonden

468,00 per stuk
Onze keuze
MinarcMig 220 Auto met 3m toorts MIG/MAG lasapparaat
Check icoonGebruik met verlengkabels tot 100m lang
Check icoonOptimaal gebruiksgemak
Check icoonVerbeterde mobiliteit en moeiteloos lassen

Vandaag verzonden

Van 1.660,00
1.380,00 per stuk
Onze keuze
Speedglas G5-01 lashelm met automatisch lasfilter
Check icoonMet Natural Color-technologie
Check icoonGeschikt voor Bluetooth
Check icoonGroot en helder vizier

Vandaag verzonden

Van 1.240,91
775,00 per stuk