Hoe kies ik het juiste apparaat? 

Om jouw nummer één MIG/MAG lasapparaat te kiezen, helpen we je graag op weg met deze vragen die je kunt gebruiken om jouw apparaat eruit te filteren.

1. Welk materiaal ga je lassen? 
MIG/MAG-lassen is geschikt voor staal, roestvrij staal en aluminium. Het lassen van aluminium kan echter wat complexer zijn, en het gebruik van een lasapparaat met een pulserende modus kan hierbij helpen. Als je van plan bent om met verschillende metalen te werken, is het essentieel ervoor te zorgen dat het geselecteerde lasapparaat geschikt is voor deze variëteit aan metalen.

2. Hoe dik is je materiaal dat je gaat lassen? 
De dikte van het materiaal dat je gaat lassen, bepaalt inderdaad het vermogen dat je lasapparaat nodig heeft. Dikkere materialen vereisen over het algemeen meer lasvermogen. Als je vaak en veel laswerkzaamheden verricht op materiaal dat dikker is dan 5 mm, dan is een lasapparaat op krachtstroom (400V) aan te raden. 

3.Hoe zien je laswerkzaamheden eruit
Wat voor lasser ben jij? Is lassen je beroep en doe je het dagelijks aan de lopende band, of werk je in je vrije tijd aan een project? Wij hebben alvast een aantal gebruikersprofielen samengesteld waarin jij jezelf kan herkennen. Aan de hand van deze profielen vinden we de apparaten die geschikt zijn voor jouw werkzaamheden. De omgeving waarin je werkt, heeft invloed op het type lasapparaat dat je nodig hebt. Als je voornamelijk in een gecontroleerde werkplaats werkt, kun je mogelijk een groter lasapparaat overwegen. Als je echter vaak op locatie werkt, kan draagbaarheid en lichtgewicht belangrijk zijn.

De voordelen van MIG/MAG lassen:

Universeel toepasbaar

Breed inzetbaar bij verschillende materiaalsoorten en -diktes.

Goedkopere lasmethode

Voornamelijk wanneer het goedkopere CO2 als beschermgas wordt gebruikt (MAG), maar ook omdat het een snelle lasmethode is. Door de hogere neersmeltsnelheden en inschakelduur werkt het efficiënt en kostenbesparend.

Hoge lassnelheid

MIG / MAG lassen is heel geschikt om snel meters te maken. De draadspoel met toevoegmateriaal bevindt zich in het lasapparaat en de lasser bepaalt zelf de snelheid.

Prima laskwaliteit

Er is weinig kans op insluiting van verontreiniging, mits de lasparameters goed zijn afgesteld. Een goede boogspanning, warmtetoevoer, draadsnelheid en voortloopsnelheid zijn hierbij belangrijke factoren.

Goede bescherming tegen oxidatie

Door het afschermen van het smeltbad met een beschermgas, houd je de lasverbinding oxidevrij.

Allerlei lasposities mogelijk

Zolang het te lassen materiaal maar bereikbaar is met je toorts is het mogelijk om in alle posities te lassen. Extra voordeel hierbij is dat je geen extra hand gebruikt om lasdraad aan te voeren, zoals bijvoorbeeld bij TIG lassen het geval is.

De nadelen van MIG/MAG lassen:

MIG/Mag lassen is niet erg geschikt om in de buitenlucht te doen. Dit komt omdat de wind een ongunstige invloed heeft op de plasmaboog.

De apparatuur die nodig om MIG/MAG te lassen is behoorlijk omvangrijk. Er zijn gasflessen en lasdraadrollen nodig. Daarnaast is er een lastransformator nodig en draadtransportmechaniek.

MIG/MAG lassen zorgt voor lasspetters. Deze kunnen de las en de rest van het werkstuk voorzien van spetters die zich vasthechten aan het oppervlak. De lasspetters moeten, indien een glad oppervlak gewenst is, worden verwijdert doormiddel van een slijptol of een beitel. De lasspetters kunnen daarnaast ook gaten branden in de kleding van de lasser. Een lasser moet zichzelf beschermen met brandvertragende kleding.

Elektrisch booglassen 

MIG/MAG lassen behoort tot ‘elektrisch booglassen’. Elektrisch booglassen houdt in dat gelast wordt met een elektrische plasmaboog. Deze plasmaboog verhit het materiaal waardoor het te lassen materiaal aan elkaar kan vloeien. Bij de MIG/MAG lastechniek wordt gebruik gemaakt van een elektrode die langzaam afsmelt. Er is een constante spanning aanwezig. Dit is een vlakke horizontale stroombronkarakteristiek. MIG/MAG lassen verschilt van TIG lassen en ‘lassen met beklede elektrode’ omdat daarbij gebruik wordt gemaakt van constante stroom. Dit is een vallende of verticale stroombronkarakteristiek. 

Bij MIG/MAG lassen wordt tijdens het lasproces voortdurend draad toegevoegd. Deze lasdraad wordt door de lastoorts aangevoerd en door de lasser gebruikt om de las te leggen. Er ontstaat tijdens het lassen een plasmaboog. De draad in deze plasmaboog vormt de elektrode en is eveneens het toevoegmateriaal voor het lasproces. Tijdens het lassen smelt het werkstuk en het toevoegmateriaal. Het beschermgas zorgt er voor dat het smeltbad wordt beschermd. Zonder beschermgas zou de elektrische plasmaboog het materiaal te veel verhitten waardoor het materiaal zou verbranden door de inwerking van stikstof en zuurstof in de omringende lucht. Doormiddel van een bepaalde druk op het smeltbad worden de materialen in elkaar omgesmolten. Wanneer het smeltbad uithard zitten de gelaste platen, buizen of profielen aan elkaar vast. De las is een niet uitneembare verbinding.

Verschil tussen TIG lassen en MIG lassen / MAG lassen:

Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG-MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid. Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt (een zg. vlakke of horizontale stroombronkarakteristiek), in tegenstelling tot TIG-lassen en lassen met beklede elektrode, waar een constante stroom wordt gebruikt (een vallende of verticale stroombronkarakteristiek).
Heb je een vraag of mis je een product? Neem dan contact op met ons via Whatsapp of mail naar Info@AllesVoorLassen.nl

Populaire artikelen

Onze keuze
CX-01 laskap met variabel filter
✓ Met slijpstand
✓ 4 sensoren boogdetectie
✓ Groot kijkvenster
106,00
%
Onze keuze
CX-01 laskap met verseluchtsysteem en riem
✓ Tegen schadelijke deeltjes
✓ Geen batterij nodig
✓ Voorzien van slijpstand
van 971,00
471,00
%
Onze keuze
GYSMI 160P met accessoires Elektrode lasapparaat MMA
✓ Hot start
✓ Praktisch en comfortabel
✓ PROTEC400-technologie
van 275,90
243,00
Onze keuze
Lashandschoen Tig wit- en groen zeer sterk Geitenleder met duimversteviging
✓ Lange levensduur
✓ Sterk en soepel
✓ Duimversteviging
7,90
%
Onze keuze
Lashelm PTC True colour 4/5-13 met slijpstand, optische kwaliteit 1/1/1/1
✓ 1/1/1/1
✓ 4 sensoren
✓ Kleurinstelling 5-13
van 99,50
89,00
%
Onze keuze
Lastafel 22mm Professional 750
✓ Met extreem hoge hardheid, is krasbestendig, slagvast en een lange levensduur
✓ Geschikt voor de 22mm-accessoires en toebehoren
✓ Hogere nauwkeurigheid en minder fouten door rasterlijnen
van 5.430,00
4.620,00
%
Onze keuze
Lastafel 28mm Professional 750 plasmagenitreerd
✓ Extreem hoge hardheid
✓ Plasmagenitreerd met 28mm boringen
✓ Krasbestendig en slagvast
van 2.315,00
1.970,00
Onze keuze
Minarc 150 met kabels en draagriem Elektrode lasapparaat MMA
✓ Slagvaste behuizing
✓ Eenvoudig in te stellen
✓ Uitzonderlijke lasprestaties
468,00
%
Onze keuze
MinarcMig 220 Auto met MMG22 3m toorts MIG/MAG lasapparaat
✓ Gebruik met verlengkabels tot 100m lang
✓ Optimaal gebruiksgemak
✓ Verbeterde mobiliteit en moeiteloos lassen
van 1.660,00
1.380,00
%
Onze keuze
Speedglas G5-01 lashelm met automatisch lasfilter
✓ Met Natural Color-technologie
✓ Geschikt voor Bluetooth
✓ Groot en helder vizier
van 1.222,45
775,00