Laserlashelmen en brillen
Hoe selecteer je de juiste laser veiligheidsbril. Op deze pagina lichten we de verschillende aspecten toe.
In een ruimte waar met een klasse 4 laser gewerkt wordt is het dragen van een laser veiligheidsbril een absolute vereiste. Doordat het laserlicht niet divergeert zal de intensiteit van de laserstraal over grote afstanden gevaarlijk blijven voor het oog.
Laserlicht en reflecties
Directe aanstraling van het oog door de laserlasinstallatie is onder normale omstandigheden nagenoeg onmogelijk. Tijdens het lassen zal slechts een deel van het laserlicht worden geabsorbeerd en omgezet worden in warmte. Een ander deel van het licht zal reflecteren. Afhankelijk van het oppervlakte en het type materiaal zal deze reflectie spiegelend of diffuus reflecteren.
In beide gevallen blijft het risico van oogbeschadiging aanwezig. Het gebruik van een laser veiligheidsbril is dan ook te allen tijde noodzakelijk (verplicht) in de omgeving van een laserlasmachine.
Selectie laser bril
Laser veiligheidsbrillen zijn specifiek voor een bepaald type laser bedoeld. Niet iedere bril is geschikt voor alle typen laserlicht. Voor de selectie van de juiste laserbril.
- Type laser/laser modus
- Laservermogen/benodigde dempingsgraad
- Golflengte van de laser
Lichtdoorlatendheid bril
Bij laserveiligheidsproducten wordt er niet gewerkt met de kleurcodes die we uit kennen uit de traditionele lastechniek. De DIN-kleurcodes van 7 t/m 13 zijn niet ter vertalen naar waardes die bij laserveiligheidsproducten bekend zijn.
Bij alle laserveiligheidsproducten zoals een laser bril en laser veiligheidsglas wordt ook de Visual Light Transfer waarde aangegeven. Deze waarde geeft aan in hoeverre het zichtbare licht wordt doorgelaten door de laserveiligheidsbril. Een hogere waarde geeft dus meer licht door dan een lage waarde.