Concurrerende prijzen!
Voor 20.00 uur besteld, morgen in huis!
Gratis verzending vanaf €250,-
Zakelijk op rekening bestellen!
Bekijk onze 74 reviews op
Logo van TrustPilot

Wat is een lastafel?

Een las tafel is een grote robuuste tafel die dient als werkbank bij constructie- of hechtwerk. Een lastafel met blad wordt ook weleens opspantafel genoemd, omdat je deze niet per definitie altijd gebruikt bij het lassen. Zo wordt deze ook gebruikt om te frezen, assembleren, meten en hechten. Tegenwoordig zijn lastafels geen simpele ‘kale’ tafels meer, maar modulaire systemen die een zeer groot scala aan mogelijkheden bieden als het gaat om opspannen van werkstukken. De kale lastafel van nu is een las- en opspantafel, die gekenmerkt wordt door een hoge mate van precisie en duurzaamheid. Deze modulaire lastafelsystemen zijn zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in combinatie met bijbehorende accessoires om constructies of werkstukken zo goed mogelijk op te kunnen spannen. Hierdoor ontstaat er veelzijdigheid in mogelijkheden bij het werken met lastafels en kunnen deze in iedere situatie ingezet worden: of het nu gaat om een zeer groot, complex werkstuk of een kleinschaliger project met een hoge graad van reproduceerbaarheid.

Toepassingsgebieden van een lastafel

Of de werkplaats nu groot of klein is, het nu een kleine ambacht of bekend industrieel bedrijf betreft of het gaat om prototypebouw of massaproductie of dat er gebruik wordt gemaakt van robotisering ja of nee; de las- en opspantafel komt in elke industrie voor! Las- en opspantafels worden in veel verschillende toepassingsgebieden gebruikt, voor zowel grote projecten als kleinere projecten. Denk hierbij aan: 
Plaatbewerking - Trein- of wagonbouw - Achtbanenbouw - Scheepsbouw - Hekwerken of railingbouw - Bruggenbouw - Energietechniek - Bouw van (bedrijfs-)auto’s - Machine- en installatiebouw - Motorfietstechniek - Leidingbouw - Automatiserings- en transporttechniek - Verwarmingstechniek - Interieurbouw

Wat is een plasmagenitreerde opspantafel?

Plasmanitratie zorgt ervoor dat de las- en opspantafels beschermd zijn tegen lasspetters, roest en krassen. Plasmanitreren is een thermochemische behandeling van het oppervlak van staalsoorten waaronder hoogwaardige staallegeringen en roestvrijstaal, wat resulteert in een harde, slijtvaste oppervlaktelaag.
Maar hoe werkt plasmanitratie precies? Tijdens het plasmanitreren wordt een hoogspanningslading gecreëerd die een chemische reactie teweegbrengt tussen het materiaaloppervlak en een reactief nitreergas (stikstof). Het te behandelen materiaal fungeert als kathode. De gassen ioniseren en er ontstaat een plasma van stikstofionen die het oppervlak bombarderen. De stikstofionen vormen nitriden met de legeringselementen in het materiaaloppervlak, wat resulteert in een schone, harde oppervlaktelaag. 
Een groot voordeel hiervan is dat het hardingsproces kan plaatsvinden bij temperaturen vanaf 380°C tot 580°C. Bovendien is het proces bij uitstek geschikt voor hooggelegeerde staalsoorten. De relatief lage behandelingstemperatuur heeft als bijkomend voordeel dat er nagenoeg geen maatverandering optreedt. 
Na dit proces worden de las- en opspantafels getest op vlakheid en hardheid. Naast plasmanitratie worden de tafels tevens gecoat met een BAR coating, wat staat voor Black Anti Rust. Deze zorgt niet alleen voor een betere uitstraling maar draagt ook bij aan een nog betere bescherming tegen corrosievorming. Er zijn diverse verzorgingsproducten voor lastafels beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van plasmanitratie?

Plasmanitratie brengt vele voordelen met zich mee, namelijk:
Verbetering van de mechanische eigenschappen van het basismateriaal - Minimale vervorming en maatverandering; geen naslijpen en richten nodig - Hoge reproduceerbaarheid - Toepasbaar bij roestvrijstaalsoorten, met behoud van de roestbestendigheid - Alternatief proces voor o.a. zoutbadnitreren (Tenifer-QPQ), gasnitreren en kolsteriseren® - Minder ruwe oppervlakken dan bij andere nitreerprocessen - Nitreerdieptes tot 1mm - Alle staalsoorten kunnen behandeld worden - Geen zoutrestanten, waardoor nareinigen overbodig wordt - Hoge taaiheid van de laagopbouw - Zeer goed te polijsten - Hoge corrosiebestendigheid; geen roestwerende nabehandeling nodig (zoals verzinken, hard verchromen, fosfateren e.d.) - Nitreren bij lage temperaturen mogelijk

Hoe koop je de juiste lastafel? 

Het aanschaffen van een opspantafel vergt een grote investering. Daarom is het belangrijk dat de juiste tafel gekozen wordt voor het constructie- of hechtwerk wat uitgevoerd zal worden. Hier zijn 4 vragen die je hierbij kunnen helpen: 

 1. Wat voor constructie ga je lassen? Ga je voor het 16mm systeem voor lichte constructies, ga je voor het 22mm systeem voor zwaarder constructiewerk of ga je voor het 28mm systeem voor zeer zwaar constructiewerk? 
 2. Welke hardheid moet de las- en opspantafel hebben? Hoe hoger de hardheid des te slijtvaster de tafel is. 
 3. Welk formaat moet de las- en opspantafel hebben? Hoe groot is het constructiewerk wat opgespannen moet worden? 
 4. Welke accessoires heb ik nodig ten behoeve van mijn las- en opspantafel?

Lastafels van Siegmund 

In het assortiment van AllesVoorLassen.nl vind je de las- en opspantafels van het merk Siegmund. Siegmund is onderdeel van de Bernd Siegmund Group, wat gevestigd is in Duitsland. De Bernd Siegmund Group is opgericht in 1982. In die tijd ontwikkelde dit bedrijf transportsystemen, faciliteiten, machines en machineonderdelen van de automotive- en omgevingstechnologie. Tegenwoordig is de Siegmund Group actief in verschillende werkgebieden, namelijk de ontwikkeling en productie van machines en machineonderdelen en de ontwikkeling en productie van las- en opspantafels. In 1997 werd dan ook de eerste las- en opspantafel ontwikkeld en op de markt gebracht. De producten van Siegmund worden gebruikt in verschillende uiteenlopende branches, zoals de machine-, constructie-, metaal- en automobielindustrie.

De Siegmund 16mm Serie: Waar Fijn Laswerk Begint 

De Siegmund 16mm lastafels zijn het summum van finesse in de lastechnologie. Deze tafels zijn uiterst geschikt voor gedetailleerd laswerk waarbij precisie cruciaal is. De 16mm serie is het perfecte platform voor lassers die werken aan complexe of kleinere projecten die een hoge mate van nauwkeurigheid vereisen.

Robuuste Constructie voor Uiteenlopende Projecten 

De Siegmund 22mm lastafelserie is een toonbeeld van Duitse engineering en vakmanschap. Met hun robuuste constructie kunnen ze de meest uitdagende projecten aan: 
 • Gehard Staal:
  Gefabriceerd uit hoogwaardig, gehard gereedschapsstaal, weerstaan deze lastafels de test van tijd en intensief gebruik. 
 • Systematisch Gatenpatroon:
  De uniforme gaten van 22mm bieden flexibiliteit en compatibiliteit met een breed scala aan Siegmund klemmen en accessoires. 
 • Oppervlaktebehandeling:
  Een plasma-nitride behandeling zorgt voor een extreem duurzaam en corrosiebestendig oppervlak. 

Veelzijdigheid in Elke Werkplaats 

De Siegmund 22mm lastafels zijn niet alleen sterk, maar ook verrassend veelzijdig. Geschikt voor middelgrote tot grote projecten, of het nu gaat om montage, lassen of zelfs complexe fixatieklussen, bieden deze lastafels een betrouwbare basis die elke taak aankan. 

Siegmund 28mm: Gemaakt voor het Zwaarste Werk

Siegmund’s 28mm lastafelserie is het resultaat van geavanceerde technologie en onovertroffen vakmanschap:
 • Extreem Duurzaam: Met een dikte van 28mm is deze lastafel vervaardigd uit het sterkste staal, bestand tegen de zwaarste belastingen en meest intensieve werkzaamheden.  
 • Precisie Gatenpatroon: De systematisch geplaatste gaten garanderen maximale flexibiliteit en nauwkeurige fixatie van werkstukken.
 • Speciale Behandeling: Het oppervlak is behandeld om weerstand te bieden tegen lassen en snijden, waardoor uw lastafel langer mee gaat. 

De Fundering van Uw Werkplaats

De Siegmund 28mm lastafels zijn meer dan een werkvlak; ze vormen de fundering van uw werkplaats. Met deze tafels kunt u de grootste en zwaarste projecten aan, zonder in te boeten op precisie of kwaliteit.