Wat heb je nodig voor elektrodelassen?
Elektrode lassen is door zijn eenvoud het makkelijkste lasproces. Daarom is het ook zeer geschikt voor beginners. Ten opzichte van de anderen processen is dat wat je nodig hebt ook vrij overzichtelijk. Wij hebben het voor jou even op een rijtje gezet.
Lasapparaat Het belangrijkste is een lasapparaat wat een stabiele stroom levert . De functionaliteiten op elektrode lasmachine zijn vergeleken met een MIG en/of TIG apparaat een stuk minder. Op het lasapparaat stel je de stroomsterke in die de benodigde elektrode nodig heeft. Dit vindt je terug op de verpakking.
ElektrodehouderBij elektrodelassen maakt met men gebruikt van een laselektrode. Deze dient in een elektrodehouder geklemd te worden. Op deze manier vindt er stroomoverdracht tussen het lasapparaat en de laselektrode. De elektrode dient op deze manier als verlengstuk van het apparaat.
LaselektrodeEen laselektrode bestaat uit de mantel en een kerndraad. De kerndraad wordt als toevoegmateriaal neergesmolten. De mantel bestaat uit stoffen die er voor zorgen dat er een slak gevormd kan worden. Daarnaast komen er beschermgassen vrij bij het verbranden van de mantel, die ervoor zorgen dat het smeltbad niet in aanraking komt met de zuurstofrijke lucht. Dit voorkomt verontreiniging in de lasnaad.
Persoonlijke beschermingsmiddelen Veilig lassen betekent het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk aan een lashelm met automatische filter . Deze beschermt je ogen tegen UV-licht en straling. Beschermende kleding , zoals een lasjas en lashandschoenen , zijn essentieel om jezelf te beschermen tegen hitte, vonken en straling. Bij elektrodelassen willen er nog wel regelmatig spetters en vonken vrijkomen. Hierbij is het dragen van beschermde kleding geen overbodige luxe.
LasgereedschapKenmerkend aan elektrodelassen is het ontstaan van een slak laag op de lasnaad. De mantel van de elektrode sluit op deze manier het smeltbad af van zuurstof waardoor de lasnaad niet inlevert op constructieve kwaliteit. De slaklaag dient verwijdert te worden alvorens een nieuwe las wordt gelegd. Dit kan met een bikhamer en staalborstel.