Hoe werkt elektrode lassen?
Elektrode lassen wordt ook wel MMA lassen (Manual Metal Arc) en booglassen met beklede elektroden (BMBE) genoemd. Typerend voor deze lastechniek is het werken met een afsmeltende elektrode. Je trekt een elektrische boog tussen het werkstuk en de elektrode door deze tegen het materiaal aan te ‘strijken’, ongeveer zoals je een lucifer zou aansteken. Vervolgens smelt de electrode, die bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding (mantel). De kerndraad is je lastoevoegmateriaal en de gassen die in de bekleding zitten en vrijkomen door de hitte, zorgen ervoor dat je de boog in stand houdt. Hierdoor heb je dus geen apart beschermgas nodig. Het toevoegmateriaal smelt op het werkstuk en om het gestolde lasmateriaal te beschermen, ontstaat er een ‘slak’. Deze verwijder je met een bikhamer als het is afgekoeld.

Wanneer gebruik je elektrode lassen?

Electrode lassen doe je onder andere als je korte lasverbindingen maakt. Je elektrode smelt immers af, dus als er flinke stukken gelast moeten worden, vertraagt het vervangen van je elektroden het lasproces aanzienlijk. Daarnaast kost het wegbikken van de slak extra tijd en wordt deze manier van lassen minder gebruikt voor industriële doeleinden. Maar deze las techniek is in alle posities uit te voeren, zodat je bijvoorbeeld ook een pijpleiding boven je last of bij moeilijk bereikbare plekken in een lasconstructie komt om reparaties uit te voeren. Daarnaast is dit type lasmachine bij uitstek geschikt voor mobiel gebruik, zowel binnen als buiten.

Voor en nadelen van BMBE lassen 

BMBE lassen heeft een aantal belangrijke voordelen en nadelen ten opzichte van andere lasprocessen. Een groot voordeel van BMBE lassen is het feit dat de lasapparatuur niet omvangrijk is. Hierdoor kan men BMBE lassen gebruiken voor het aanbrengen van reparatielassen en andere lassen waar men met bijvoorbeeld MIG/MAG-lastoestellen niet kan komen. Aan MIG/MAG-lastoestellen en TIG-lastoestellen zijn grote gasflessen verbonden om beschermgas te bieden tijdens het lasproces. Dat is voor het SMAW lassen niet nodig omdat de bekleding rondom de elektrode het beschermgas biedt. Daarom is elektrode lasapparatuur ook voordeliger in aanschaf. Daarnaast is elektrode lassen een eenvoudig lasproces om te leren wanneer men rutiel elektrodes gebruikt. 


Nadelen van BMBE lassen zijn het hoge stroomverbruik. Daarnaast moet de slak na het lasproces verwijdert worden. Dit zijn extra handelingen die de lasser moet verrichten. Verder ontstaat het risico op insluitsels van de slak tijdens het lassen. De elektrodes worden telkens op nieuw in de lastoorts aangebracht. In tegenstelling tot MIG/MAG lassen waar de lasdraad op een rol wordt aangevoerd is elektrode wel arbeidsintensiever. De lasser zal regelmatig de afgesmolten elektrode moeten vervangen. Dit is één van de redenen waarom BMBE lassen niet geautomatiseerd kan worden.

Welke materialen kun je ermee lassen? 

Welke materialen je gaat lassen, hangt af van het soort bekleding op je elektrode. In de basis kun je met elektrode lassen elk type materiaal met elkaar verbinden, behalve aluminium. Wel is het van belang welk soort elektrode je gebruikt. Zo pak je om gietijzer te lassen een ander soort elektrode dan wanneer je rvs, of juist twee verschillende materialen, met elkaar gaat verbinden. Houd ook rekening met de dikte van het materiaal. Elektrode lassen is namelijk minder geschikt voor dunne platen (tot ongeveer 3 millimeter), omdat het nogal een grove manier van lassen is en je snel dor het materiaal brandt.
Heb je een vraag of mis je een product? Neem dan contact op met ons via Whatsapp of mail naar Info@AllesVoorLassen.nl

Populaire artikelen

Onze keuze
CX-01 laskap met variabel filter
✓ Met slijpstand
✓ 4 sensoren boogdetectie
✓ Groot kijkvenster
106,00
%
Onze keuze
CX-01 laskap met verseluchtsysteem en riem
✓ Tegen schadelijke deeltjes
✓ Geen batterij nodig
✓ Voorzien van slijpstand
van 971,00
471,00
%
Onze keuze
GYSMI 160P met accessoires Elektrode lasapparaat MMA
✓ Hot start
✓ Praktisch en comfortabel
✓ PROTEC400-technologie
van 275,90
243,00
Onze keuze
Lashandschoen Tig wit- en groen zeer sterk Geitenleder met duimversteviging
✓ Lange levensduur
✓ Sterk en soepel
✓ Duimversteviging
7,90