TIG-lassen: wat is het?
TIG-lassen, ook wel bekend als Tungsten Inert Gas lassen, is een veelgebruikte lastechniek die voornamelijk wordt toegepast voor fijn laswerk en materialen zoals roestvrij staal, aluminium en koperlegeringen. De afkorting TIG staat voor 'Tungsten Inert Gas'. Tungsten is het Engelse woord voor wolfraam, een niet-smeltende elektrode die in dit proces wordt gebruikt. Het inert gas, meestal argon, beschermt de lasboog en het smeltbad tegen oxidatie.
TIG-lassen is ontstaan in de behoefte aan een lasmethode die hoge precisie en kwaliteit biedt, vooral bij het lassen van dunne metalen. MIG/MAG- en elektrode lassen hebben deze fijne precisie niet. De techniek is populair geworden door zijn vermogen om schone en sterke lassen te produceren zonder slak of spatten.
TIG lassen levert een mooie lasnaad op maar dat vergt wel vaardigheid van de lasser. De lasser heeft namelijk beide handen nodig. In de ene hand bevindt zich de lastoorts waarmee hij een plasma boog moet maken tussen het werkstuk en de wolfraamelektrode. Belangrijk is dat de wolfraamelektrode het materiaal niet aanraakt. Deze kan dan vervormen en dat kan invloed hebben op de lasboog.
In de andere hand houdt de lasser de het toevoegmateriaal. Het toedienen van het toevoegmateriaal vergt ook de nodige ervaring om een mooie gladde lasnaad te krijgen. Het gaat hierbij om met dezelfde frequentie het toevoegmateriaal in de lasboog te brengen en geleidelijk deze draad aan te blijven vullen. Je hebt geen hand vrij om de toorts verder nog te ondersteuenen . De moeilijkheid ligt ook in het feit dat de laskap het zicht belemmert omdat het lasfilter veel licht ontneemt. Hierdoor moet de lasser veel op gevoel werken .